Het woord ‘doula’ komt uit het oud-Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula wordt ook wel een geboorte-coach genoemd. Ze is een aanvulling op het geboorteteam dat bestaat uit de aanstaande moeder en haar partner, de verloskundige/arts en de kraamverzorgende/verpleegkundige. Een doula hoeft geen medische achtergrond te hebben. Hieronder lees je eerst mijn werkwijze als doula en daaronder wat meer achtergrondinformatie over wat een doula is en doet.

Mijn werkwijze

Mijn werkwijze als doula is flexibel. Om kennis te maken en te kijken of ik voor jou een geschikte doula ben, kunnen we een (gratis) kennismakingsgesprek van max. 20 minuten plannen, dit kan eventueel via videobellen. Dit is niet bedoeld voor inhoudelijke vragen en instructie, maar om kennis te maken en meer uitleg over mijn werkwijze te krijgen. Daarbij is een ‘pakket-op-maat’ altijd bespreekbaar. We leggen de afspraken vast in een doula-contract.

Het doulapakket ziet er als volgt uit:

*Zijdelings zal er een stuk onderwijs zijn, maar als je een volledige cursus wilt, kun je die apart afspreken.

De tarieven vind je hier.

Voor vragen of aanmelding kun je het contactformulier invullen.

Wat is een doula?

Doordat de situatie in Nederland anders is dan in de andere landen in de wereld door de vele thuisbevallingen en het kraamzorgsysteem, zijn doula’s en borstvoedingsbegeleiders nog minder bekend. Een doula werkt samen met jullie als ouders en met de medische zorgverleners (verloskundige/arts en kraamverzorgende/verpleegkundige).  

Uit diverse onderzoeken blijkt dat continue begeleiding tijdens de bevalling door een vrouw met ervaring of training, los van de verloskundige of iemand uit het netwerk van de barende vrouw zoals partner/moeder/zus, zorgt voor kortere bevallingen, minder kunstverlossingen en keizersneden, minder verzoek om pijnstilling, hogere tevredenheid en sneller herstel van de moeder. Meer informatie is te vinden op de website van de beroepsvereniging van doula’s, de NBvD.

Voordelen van het inhuren van een doula:

Overweeg een doula in te huren, als je

Een doula werkt meestal als zelfstandige en huur je dus apart in. Dat is best een investering, maar je kunt het zien als onderdeel van alles wat je voor jullie kindje voorbereidt. En een pakket op maat is altijd bespreekbaar!

De maatregelen in verband met COVID19 vind je hier.