Natuurlijke geboorte

Tijdens de begeleiding van jonge ouders in China kwam ik elke keer meer onder de indruk van het wonder van zwangerschap en geboorte, van de manier waarop het vrouwenlichaam geschapen is, zodat dit wonder kan ontstaan, kan groeien en geboren worden. En hoe bijzonder is het dat ons lichaam zich na de geboorte gelijk weer aanpast en dat we bijvoorbeeld dan borstvoeding kunnen geven. Meer en meer ging ik beseffen dat er zoveel meer in ons lichaam zit dan we weten en dat we ook tijdens de spannende uren van de geboorte invloed op ons lichaam kunnen hebben door te ontspannen, zodat we het natuurlijke proces kunnen bevorderen.

De geboorte van onze oudste dochter ging niet vanzelf en eindigde uiteindelijk in een bevalling met behulp van vacuümextractie in het ziekenhuis. Ik heb dat best moeilijk gevonden. Gelukkig ging de bevalling van onze zoon veel beter, al moest ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik ben heel dankbaar dat onze jongste dochter thuis geboren is en ik ben vooral later meer en meer gaan beseffen dat de spanning en stress die bij mij een rol speelden, bij de eerste twee geboortes veel negatieve invloed hebben gehad. Een natuurlijke geboorte vraagt een zo ontspannen mogelijke moeder en ondanks mijn kennis en ervaring (of misschien wel juist door de gecompliceerde ziekenhuisbevallingen die ik als verpleegkundige meegemaakt had) was ik enorm gespannen tijdens de eerste twee bevallingen en wist ik eigenlijk ook niet echt goed wat er precies gebeurde in mijn lichaam.

Tegenwoordig is daar meer oog voor, maar het advies of de oplossing wordt dan nogal eens gezocht in de richting van hypnose (hypno-birthing), mindfulness en aanverwante technieken, waarbij ik moeite heb met de achterliggende visies en filosofieën. Het doel is dan om de kracht in jezelf te vinden. Daarom ben ik me meer en meer gaan verdiepen in het natuurlijke proces van zwangerschap, geboorte en borstvoeding vanuit christelijke visie. En dat wil ik graag met anderen delen. Ik geloof dat God de vrouw zo geschapen heeft dat ze in staat is een kind te baren. Ik geloof ook dat door de gebrokenheid van deze wereld, als gevolg van de zondeval, ook het proces van zwangerschap en geboorte en het moeder-zijn met moeite en pijn gepaard gaat. Maar God heeft ook genade gegeven en daar mogen we op vertrouwen en dat mag ons kracht geven. Zo vinden we niet de kracht in onszelf, maar in God, Die ons kracht geeft.

Ervaring

In onze Oost-Azië tijd heb ik ervaring opgedaan met het ontwikkelen en geven van prenatale cursussen, met begeleiding tijdens de geboorte en de begeleiding daarna bij borstvoeding en andere vragen. Natuurlijk weet ik dat niet iedereen een natuurlijke geboorte meemaakt, dat borstvoeding niet altijd lukt en dat er allerlei redenen kunnen zijn om andere keuzes te maken, daar heb ik respect voor. Graag kijk ik met echtparen naar wat zij zouden willen en probeer ik hen te begeleiden om naar die doelen toe te werken. En wat is het mooi als we ons vertrouwen stellen op de Schepper van ons en van ons kindje en ook tijdens de geboorte van ons kindje ons op Hem richten.