22-28 maart is de World Doula Week

22 maart 2022 door Ellen

Een week om het werk van de doula onder de aandacht te brengen. Wat is een doula? Waarom is een doula nodig?

Het woord ‘doula’ (spreek uit: ‘doela’) is afgeleid van een oud Grieks woord dat ‘dienende vrouw’ betekent. Dat geeft heel mooi aan wat een doula wil zijn. Ze wil dienend zijn aan een moeder die een kindje gaat baren. Ze is er ter ondersteuning van de aanstaande ouders.

Geboortecoach

Een doula wordt ook wel een geboorte-coach genoemd. Een doula hoeft geen medische achtergrond te hebben. Omdat we in Nederland een mooi kraamzorgsysteem hebben, is de doula wat minder bekend dan in het buitenland. Daar wordt vaker een beroep op een doula gedaan voor begeleiding tijdens de geboorte. Als ik niet jaren in het buitenland had gewoond en daar kennis had gemaakt met het beroep ‘doula’, zou ik nu wellicht geen doula zijn. Maar het is prachtig werk! En ook hier in Nederland kan een doula een belangrijke aanvulling zijn op het geboorteteam, dat bestaat uit de aanstaande moeder en haar partner, de verloskundige/arts en de kraamverzorgende/verpleegkundige. Het kenmerkende is eigenlijk de continue begeleiding die je als doula biedt en dat je als doula steeds gericht kunt zijn op het welbevinden van de moeder en haar partner, je hebt geen medische of verpleegkundige verantwoordelijkheden.

Wat doet een doula?

Als doula leer je al tijdens de zwangerschap een echtpaar kennen en bespreek je samen hun verwachtingen en hoop voor de geboorte van hun kindje. Mijn clienten krijgen het mooie handboek bij zwangerschap en geboorte ‘Ik loof U’ tijdens ons eerste gesprek kado. Ook bespreken we het geboorteplan. Ik bied daarbij een complete zwangerschapscursus aan, ouders kunnen ervoor kiezen om die in een groep of privé te volgen. Zo ken je elkaar en groeit er een vertrouwensband. Dan kan het echtpaar een seintje geven als het geboorteproces begint. Vanaf 37 weken zwangerschap sta je als doula dus ‘op wacht’. In overleg met hen ga ik naar hen toe en in principe niet meer weg tot de baby geboren is. Tijdens de kraamtijd kom ik nog een keer langs en een paar weken later nog eens. Ik zorg dan ook voor een verslag van het geboorteproces, zodat de ouders dat later nog eens na kunnen lezen. De begeleiding na de geboorte is gericht op de vragen die de ouders hebben en er vindt reflectie op het geboorteproces plaats: wat ging fijn, wat was moeilijk, hoe kijken de ouders erop terug. Deze reflectie en het verwerken is heel belangrijk voor als er in de toekomst nog eens een bevalling zal zijn. Het is zo waardevol om op deze manier continue begeleiding te kunnen bieden. Je bent er als doula op gericht om de aanstaande moeder in een zo prettig mogelijke sfeer te laten bevallen, of dat nu thuis is of in het ziekenhuis. Je helpt mee om stress tot een minimum te beperken. Je moedigt de man aan om bepaalde massagetechnieken toe te passen die je besproken hebt tijdens de zwangerschap en die de pijn kunnen verlichten of je probeert samen met hen verschillende houdingen uit om de weeën op te vangen. Je steunt de moeder met de ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Het kan ook zijn dat je zomaar op de achtergrond aanwezig bent en observeert hoe een stel het samen prima redt. Je bent dan stand-by voor als ze je nodig hebben. Het is echt bijzonder om deel te mogen zijn van zo’n belangrijke gebeurtenis die een echtpaar samen meemaakt. Mijn opleiding en ervaring als borstvoedingscounselor maken dat ik ook extra gericht ben op het goed tot stand brengen van de borstvoeding. En juist ook na de kraamtijd, als de kraamverzorgende weer weg is, kan de moeder nog een beroep op me doen, door via appjes of telefoon contact te hebben en zo nodig ga ik extra op bezoek.

Waarom een doula?

Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat de continue support van een doula tijdens de geboorte tot gevolg heeft dat er minder kunstverlossingen en keizersneden nodig zijn, minder verzoek om pijnstilling is, en er hogere tevredenheid en sneller herstel van de moeder gezien wordt.

Een doula is misschien niet voor iedereen nodig. Maar zeker voor a.s. moeders die bang zijn voor de pijn, die moeite hebben om zich in spannende situaties te ontspannen (en wie heeft dat niet?), waar wellicht complicaties te verwachten zijn of die een nare bevalervaring achter de rug hebben en daarom nog meer tegen de aanstaande geboorte opzien, kan het veel waarde hebben om een doula in te schakelen. Doordat je elkaar tijdens de zwangerschap al verschillende keren spreekt, ken je elkaar en is er vertrouwen. Dat maakt het makkelijker tijdens de bevalling om te kunnen ontspannen en om gericht terug te grijpen op dingen die we van te voren besproken een geleerd hebben. Omdat er veel tijd samen doorgebracht wordt, is het niet goedkoop, maar zie het als een stukje investeren in zorg voor jullie als echtpaar die uiteindelijk ook je kindje ten goede komt. Een rustige geboorte-ervaring is immers voor iedereen goed. Natuurlijk kan ik als doula niet beloven dat je een makkelijke bevalling zult hebben of dat er geen complicaties zullen optreden. Maar we kunnen ons samen voorbereiden daarop en ook tijdens complicaties sta ik naast jullie en steun ik jullie waar mogelijk.

Als christen-doula praat ik daar van tevoren ook over met jullie: hoe zien we geboorte als gave van de Schepper, wat heeft de Schepper ook in jouw lichaam gelegd, waardoor je invloed op het geboorteproces kunt hebben en wat kan jouw man daaraan bijdragen. En wat als het anders gaat? Ook daar weet jullie Schepper van en juist dan mogen we ook om Zijn hulp en nabijheid vragen. Zo kun je in vertrouwen op de Schepper van jullie en van jullie kindje de geboorte met rust tegemoet zien – hoe het dan ook zal gaan.  Graag praat ik met jullie door over jullie specifieke vragen, wensen en over de mogelijkheden die er zijn als je mij als doula vraagt. Laat de kosten je niet afschrikken, we kunnen ook samen kijken wat de mogelijkheden zijn om het betaalbaar te maken voor jullie.

Stuur een email naar info@ginkgotree.nl of vul het contactformulier in, dan plannen we een kennismakingsgesprek. Dat kan in Ede, bij jullie thuis of via Zoom.

 

Wil je meer lezen over mijn werk als doula in China? In de Terdege van 29 september 2021 staat een interview met mij daarover. (Het volledige artikel volgt nog)

En voor het magazine van MijnKraamshop.nl heb ik wat vragen beantwoord als Nederlandse doula.