Leuk dat je op mijn website kijkt!

Ik ben Ellen Boogaard, ruim 22 jaar getrouwd met Erik en we hebben samen drie kinderen, die inmiddels 21, 19 en 15 jaar zijn. Ik ben verpleegkundige en heb als docent verpleegkunde 7 jaar gewerkt op de afdeling Verpleegkunde van de Christelijke Hogeschool Ede. Daarna hebben we 15 jaar in Oost-Azië gewoond en in die tijd ben ik betrokken geraakt bij de begeleiding rond de geboorte van een baby bij jonge echtparen. Ik heb veel echtparen mogen begeleiden die hun eerste of een volgend kindje verwachtten, mocht hen bijstaan tijdens de geboorte en heb in de eerste weken na de geboorte hen bezocht en begeleid in het geven van borstvoeding en het krijgen van routines in de nieuwe gezinssituatie. Ik had uitgebreide app-groepen met Engels- en Chineestalige moeders over vragen rond zwangerschap, geboorte, borstvoeding, opvoeding etc.

Ik heb me steeds meer verdiept in alles rond de geboorte en heb daarvoor de volgende certificaten gehaald:

  • Childbirth Educator (lesgeven in van alles rond de geboorte van een kind) van Childbirth International (CBI)
  • Birth Doula (geboorte coach) van CBI
  • Lactation Counselor (borstvoedingscounselor) van CBI
  • Om me meer te bekwamen in coaching/counseling ben ik bezig met een Cursus Pastorale Counseling en een cursus tot Life Coach
  • Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (meer info hierover hier)

Deze kennis en ervaring wil ik graag in Nederland inzetten als doula, mama-coach/oudercoach en borstvoedingscounselor. Kortom: tijdens zwangerschap, rond de geboorte en in de eerste tijd als ‘nieuwe’ moeder wil ik er voor je zijn, een continu proces waarbij je steeds met dezelfde persoon te maken hebt, waardoor er een vertrouwensband kan ontstaan. In Nederland is dat gebied nog wat in ontwikkeling, maar ik zie mooie mogelijkheden en kansen, waarin ik graag dienend beschikbaar ben voor jonge moeders/ouders. Voor wie geïnteresseerd is hieronder wat meer over mijn visie op natuurlijke geboorte. 

Samen met mijn jongste zus Elise van Elke Dag Nieuw heb ik het handboek bij zwangerschap en geboorte ‘Ik loof U’ geschreven. Dit boek is in het najaar van 2021 gepubliceerd. Als vervolg daarop heb ik een mooie zwangerschapscursus ontwikkeld. 

 

Natuurlijke geboorte

Tijdens de begeleiding van jonge ouders in Oost-Azië kwam ik elke keer meer onder de indruk van het wonder van zwangerschap en geboorte, van de manier waarop het vrouwenlichaam geschapen is, zodat dit wonder kan ontstaan, kan groeien en geboren worden. Hoe bijzonder ons lichaam zich dan weer verandert en dat we gelijk borstvoeding kunnen geven. Meer en meer ging ik beseffen dat er zoveel meer in ons lichaam zit dan we weten en dat we ook tijdens de spannende uren van de geboorte invloed op ons lichaam kunnen hebben door te ontspannen en het natuurlijke proces zo kunnen bevorderen.

De geboorte van onze oudste dochter ging niet vanzelf en eindigde uiteindelijk in een bevalling met behulp van vacuümextractie in het ziekenhuis. Ik heb dat best moeilijk gevonden. Gelukkig ging de bevalling van onze zoon veel beter, al moest ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik ben heel dankbaar dat onze jongste dochter thuis geboren is en ik ben vooral later meer en meer gaan beseffen dat de spanning en stress die bij mij een rol speelden, bij de eerste twee geboortes veel negatieve invloed hebben gehad. Een natuurlijke geboorte vraagt een zo ontspannen mogelijke moeder en ondanks mijn kennis en ervaring (of misschien wel juist door de gecompliceerde ziekenhuisbevallingen die ik als verpleegkundige meegemaakt had) was ik enorm gespannen tijdens de eerste twee bevallingen en wist ik eigenlijk ook niet echt goed wat er precies gebeurde in mijn lichaam.

Tegenwoordig is daar meer oog voor, maar dit komt vooral uit de richting van hypnose (hypno-birth) en aanverwante technieken, waarbij ik moeite heb met de achterliggende visies en filosofieën. Daarom ben ik me meer en meer gaan verdiepen in het natuurlijke proces van de zwangerschap, geboorte en borstvoeding vanuit christelijke visie. En dat wil ik graag met anderen delen.

Ervaring

In onze Oost-Azië tijd heb ik ervaring opgedaan met het ontwikkelen en geven van prenatale cursussen, met begeleiding tijdens de geboorte en de begeleiding daarna bij borstvoeding en andere vragen. Natuurlijk weet ik dat niet iedereen een natuurlijke geboorte meemaakt, dat borstvoeding niet altijd lukt en dat er allerlei redenen kunnen zijn om andere keuzes te maken, daar heb ik respect voor. Graag kijk ik met echtparen naar wat zij zouden willen en probeer ik hen te begeleiden om naar die doelen toe te werken. En wat is het mooi als we ons vertrouwen stellen op de Schepper van ons en van ons kindje en ook tijdens de geboorte van ons kindje ons op Hem richten.