Prachtig hoe het lichaam van een moeder gelijk na de geboorte klaar is om borstvoeding te geven! Het opstarten van borstvoeding vraagt liefde, geduld en tijd. Een goede voorbereiding daarop helpt. Tijdens de kraamtijd is de kraamverzorgster meestal degene die begeleiding bij borstvoeding geeft. Maar juist na de kraamtijd kunnen er nog zoveel vragen zijn of loop je tegen praktische dingen aan. Veel jonge moeders stoppen sneller dan ze eigenlijk willen en in zulke situaties kan ik er voor je zijn! Ik kan het steuntje in de rug zijn, het luisterend oor en je net even door die eerste weken heen helpen. Na een paar weken loopt alles vaak soepeler. Ik kan ook beoordelen of er echt problemen zijn en dan doorverwijzen naar de lactatiekundige. En soms bepaalt de lactatiekundige al dat er geen echte problemen zijn, maar je een stukje extra support wel goed kunt gebruiken en verwijst zij door naar mij.

Dus: heb je vragen, ben je onzeker, twijfel je of je wel door moet gaan met borstvoeding? Neem contact op. Ik kom graag bij je langs om te kijken wat er aan de hand is. Het eerste huisbezoek is vaak ongeveer anderhalf uur. Daarna hebben we via app of telefoon contact en als het nodig is, kom ik vaker langs, die vervolgbezoeken zijn dan meestal 30-60 minuten.

Een andere mogelijkheid is om van te voren die begeleiding al te regelen. Je wacht niet tot er problemen zijn of tot blijkt dat het niet lekker loopt, maar besluit al voordat jullie kindje geboren is dat je borstvoedingsbegeleiding wilt. Dit pakket ziet er als volgt uit:

De tarieven vind je hier.

Voor vragen of aanmelding kun je het contactformulier invullen.

De maatregelen in verband met COVID19 vind je hier.

Borstvoedingscounselor in relatie tot de kraamverzorgster en de lactatiekundige

In Nederland is de kraamverzorgster meestal degene die helpt bij het opstarten van borstvoeding in de kraamtijd. Als er echte problemen ontstaan kan een lactatiekundige worden ingeschakeld. Deze zijn gespecialiseerd en met name nodig als er echt dingen misgaan. Maar soms zijn er de eerste strubbelingen en gaat het allemaal gewoon net niet lekker. Sommige kraamcentra hebben borstvoedingscoaches beschikbaar en er zijn ook kraamverzorgenden die de cursus tot borstvoedingscoach hebben gedaan. 

De borstvoedingscounselor zit eigenlijk tussen die twee professies in. Doordat je voor de geboorte al kennismaakt en de cursus samen doet, kennen we elkaar al en weet je al veel over de dingen die belangrijk zijn de eerste dagen en weken na de geboorte. Bovendien ben ik ook na de kraamtijd nog beschikbaar. Daardoor is er continuiteit in de begeleiding.

Tijdens mijn werk in het buitenland heb ik veel gedaan en gezien, omdat daar helemaal geen andere professionals op dat gebied beschikbaar waren. Ik heb daardoor veel ervaring opgedaan met allerlei situaties, de gewone opstartproblemen en ook meer complexe problemen. Omdat ik de opleiding tot borstvoedingscounselor heb afgemaakt toen ik weer in Nederland was, heb ik ook nog ervaringsuren in Nederland gemaakt en daarin samengewerkt met twee lactatiekundigen. Zo heb ik bijvoorbeeld meer ervaring opgedaan in de nazorg na het knippen van een te kort tongriempje. Door het werken met moeders uit verschillende culturen heb ik geleerd om aan te passen aan de moeder in haar situatie en met haar wensen. Daarnaast kunnen er tijdens een borstvoedingsbegeleidingsgesprek zomaar allerlei andere vragen naar voren komen. Ik vind het belangrijk daarop in te gaan, omdat juist ook stress een belemmerende factor is in het goed tot stand komen van de borstvoeding. En ook hierin zie ik hoe mooi de Schepper dit ontworpen heeft en hoe kennis daarvan ook helpt in het slagen van borstvoeding. Tijd, geduld en liefde zijn in dat proces onmisbaar voor zowel de moeder als de mensen om haar heen.